Valparna föddes i lördags men det är svårt att slita sig ifrån valplådan så jag har inte uppdaterat så mycket än men tänkte skriva lite mer om när valparna föddes.
 Den första valpen föddes 17.00 och var en tik som vägde 330g sen kom nästa kl 17.35 en pojke på 329g. Sen dröjde det inte länge (18.00) innan nästa kom och det var en tik på 329. De första 3 hade nästan exakt samma födelse vikt.
Nummer fyra föddes 18.15 en liten tik som vägde 234g. 18.32 kom en tik på 241g.

Sen blev det en liten paus till 19.32 då nummer 6 kom en tik som vägde 342g.
En hane föddes 20.04 på   339g sen lugnade Hilda sig och vi  trodde vi att hon kanske var klar så min syster gick hem efter en stund, jag misstänkte att det kunde vara en kvar men det är svårt att känna, men under tiden Linda var på väg hem så kom nummer 8 21.41 en tik som vägde 333g  och då trodde jag att hon var klar men strax efter det så börjar Hilda få  värkar igen och nummer 9 föddes 22.05 och det var den största valpen 352g. 
Men allt gick jättebra och Hilda var jätteduktig och sköter de små på bästa sätt.
/Maria


 

Läs hela inlägget »

Vecka 6

Nu har det gått 6 veckor av Hildas dräktighet och det är bara 3 veckor kvar innan valparna föds :) 
I helgen så byggde jag en ny valplåda som Hilda förhoppningsvis tycker duger till att föda i, hon har ju gott om tid att vänja sig vid den.

 Hilda vägdes idag och sen förra veckan har hon gått upp 1,6kg och ökat 5cm runt magen så hon börjar bli stor nu. Det är de sista veckorna nu som det kommer hända en del med magen, valparna växer som mest nu de här veckorna och snart kommer jag kunna känna och se valparna rörelser, det är alltid lika spännande :)
/Maria

Läs hela inlägget »

Idag var jag och ultraljudade Hilda för att se om det fanns några bebisar i magen och det gjorde det :) . Veterinären sa att vi skulle bara se om det fanns någon blåsa och inte räkna antalet valpar men vi såg 5 valpar direkt sen slutade vi leta mer. Ultraljud är väldigt osäkert för att se hur många valpar det är utan man kollar mest bara om hon är dräktig eller inte.  Det är lätt att man missar någon valp så därför räknar man oftast inte.  Vill man veta hur många valpar behöver man röntga och det kommer jag inte göra utan det är bara vänta och se hur många det är som gömmer sig i magen.
  
Hilda mår bra, hon tycker det är lite onödigt att äta torrfoder och tycker att man borde få mycket godare man nu när hon är dräktig men jag hoppas att hon snart börjar äta normalt  igen.  Jag väger och mäter hennes midja 1 gång i veckan för att se hur hon växer och jämför jag måtten  innan parning och idag så har hon ökat 6cm i midjan men tappat i vikt men det är helt normat vid den här tiden, det mår ofta lite illa den här perioden.
/Maria
 

Läs hela inlägget »

Idag var jag och Hilda till Karlstad för att göra anlagsprovet till  viltspår och det gick riktigt bra så hon blev godkänd :) , så nu kan vi börja träna inför öppenklass. Där ska spåren ligga över natten innan man spårar och det har Hilda aldrig testat så det måste vi träna på. Sen är det även skott i öppenklass men det tror jag inte ska vara något problem. 

Nästa vecka har vi rallylydnads tävling så det måste vi också träna till, men det är alltid lika spännande att tävla med Hilda i rally för man vet aldrig vad hon hittar på under tävlingarna, hemma är hon jätteduktig men på tävling så kan hon hitta på egna moment eller något annat man inte ska göra om man vill behålla poängen ;)
/Maria

 

Läs hela inlägget »